9. Geogeotabor – Rakov Škocjan 2018

Dan 1.
Zjutraj smo se navsezgodaj po zapletenih logističnih procedurah nalaganja premajhnih
avtomobilov s preveč tovora (ljudje+prtljaga) odpeljali v smeri jugo-zahoda.
V Rakek smo prispeli še pravočasno, da smo si lahko privoščili hitro kavico in se nato
odpravili do table s turističnim zemljevidom Cerkniškega polja, kjer nas je pričakal upokojeni profesor geologije dr. France Šušteršič.

dav

Profesor Šušteršič razlaga naravo Cerkniškega polja

Ta nas je še v zavetju jutranjih meglic odpeljal naprej po Cerkniškem polju, kjer smo si pogledali Idirijski prelomni sistem ter splošno geologijo območja. Meglice so se dokaj hitro razjasnile in čakal nas je prijeten dan vožnje (cca. 150 km) po makedamskih cestah (asfalt je v tistih predelih tako pogost kot diamanti). Ogledali smo si še kamnolom v Planini, Planinsko jamo, Rakov Škocjan + opuščene bunkerje, nekaj požiralnikov, bele rožence (ki sploh niso bili beli :/), Loško polje ter njemu pripadajoče jame.

Dan smo zaključili z večerjo v bližnji restavraciji, hitrim obiskom pekarne takoj za tem ter veseljaškim rajanjem v lovskem domu zraven sveže ustreljenega medveda.
Dan 2.
Zjutraj smo se prebudili ob vonju sveže kuhane kave, kruha, salam, marmelad… Po kasnejšem razporejanju v kopalnicah smo se nato naložili v avtomobile ter se odpeljali nekaj kilometrov po makedamski poti do hotela Rakov Škocjan. Tam nas je pričakal geograf in profesor dr. Uroš Stepišnik, ki nam je nato prikazal (v smislu turističnega ogleda) lepote Rakovega Škocjana.

Obiskali smo nekaj jam, izravnav in podobnih stvari . Nekateri so se celo na hitro skopali v prijetno ledeno mrzlih vodah potoka ter se na koncu izmučeni odpravili v dolino. Regenerirali smo se ob prijetnem ambientu Cerkniškega jezera in dobro zasluženega piva.

Kasneje je sledila vožnja čez Cerknico z odprtimi okni ter glasnim radiom, ki je prepeval Odpelji me vsem prebivalcem te žepne izdaje mesta. Sledila je večerja ter zahteven vzpon (za avte) do lovskega doma. Noč smo preživeli podobno kot prejšnjo, vendar
brez sveže ustreljenega medveda.

Dan 3.
Zadnji dan je potekal v čistilnem duhu. Zjutraj smo temeljito nahranili svoje trebuščke ter nato pospravili lovski dom in vrnili ključe.
Vožnja se je nato nadaljevala proti smeri morja, končala pa na petrolovem bencinskem
servisu v Postojni. Tamkaj smo pričakali geologa ter upokojenega zaposlenega na inštitutu za krasoslovje dr. Andrej Mihevc.

Z njim smo si ogledali vse od Postojne, Predjamskega gradu do vzhodnih vzpetin Nanosa. Vožnja je bila terensko zelo razgibana vendar vsekakor zabavna. Ogledali smo si nekaj trenutnih jam in eno paleojamo (praktično položna grapa).

DSC_0166-27

Odprava Geogeotabor 2018

Dan smo zaključili z vožnjo v mukotrpni koloni do Ljubljane in nato na skupni večerji.
Domov smo se odpravili polni novega znanja in nepozabnih prijateljstev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s